Tjäna pengar på din blogg

Det finns flera sätt att tjäna pengar på din blogg. Du behöver inte ta flera tusen besökare om dagen för att kunna tjäna pengar. Här hittar du lite enkla tips om hur du kan tjäna pengar på din blogg.

Affiliateprogram

Ett affiliateprogram är länken mellan dig som Publicist och företagen som betalar för marknadsföring.  Vad affiliateprogrammen gör är att jobba på att få in bra annonsörer. Om du t.ex. driver en blogg som handlar om tv-spel så har affiliateprogrammen en annonsör som t.ex. säljer tv-spel eller t-shirts med tv-spelsmotiv, du kan då bli medlem i affiliateprogrammet och hämta länkar och annonsmaterial och lägga in på din blogg, hemsida. När dina läsare klickar på annonserna vet tv-spels-butiken att besökaren kommer från din sida, och du får ersättning baserat på prestation. Man kan få ersättning per klick, lead eller sale.

  • Ett click är att någon klickat på din länk.
  • Ett lead är att någon registrerat sig för t.ex. nyhetsbrev eller deltagit i en tävling.
  • Ett sale är när någon gjort ett köp av en produkt.

Vi har satt ihop en lista över svenska affiliateprogram som du kan gå med i för att börja tjäna pengar på din blogg.

Google AdSense

Google AdWords är en annan typ av annonseringsprogram. På samma sätt som affiliateprogrammen är länkar mellan annonsörer och publicister så är Google AdSense en länk. Skillnaden är att du på Google AdSense inte själv bestämmer vilka annonser som skall synas. AdSense läser texten i din blogg och lägger automatiskt in annonser som passar för dina besökare.


Läs vår guide till AdSense om du vill veta hur du bäst tjänar pengar med AdSense.

Vad är skillnaden mellan CPA och CPC?

CPA betyder Cost Per Action, detta är en ersättningsmodell där du får betalt för något som besökaren gör, t.ex. att registrera sig eller göra ett köp. CPC är Cost Per Click vilket innebär att du får betalt för varje klick.

Sälja annonser själv

Detta alternativ är det mest tidskrävande, men om du har en nischad blogg kan det vara det mest lönsamma. Om din blogg handlar om hundar, kontakta då företag på nätet som säljer hundfoder. Berätta om din blogg, hur många besökare den har, och fråga om dom är intresserade av att synas i bloggen. Det kan vara allt ifrån att sälja en länk till att skriva ett blogginlägg om företaget. Om dom inte är intresserade av att betala med pengar, hör om dom kanske skulle vara intresserade av att länka tillbaks till dig, eller kanske bjuda din hund på en säck foder.

Du kan även fråga om dom skulle vara intresserade av att sponsra en tävling. Då kan du ha en tävling på din sajt där dina bloggläsare kan få vinna en produkt som är av intresse för dom.