Google AdSense

Googles annonssystem heter AdSense. Det är ett mycket bra sätt att tjäna pengar på din hemsida eller blogg. Genom att registrera dig som publicist på AdSense kan du enkelt hämta annonskoder och lägga in på din sajt. Adsense visar sedan relvanta annonser baserat på texten på din sajt. Om du har en sajt där du skriver om blommor och trädgårdar kommer du att få annonser från t.ex. blomstersajter. Eftersom annonserna är relevanta för dina läsare innebär det att chansen för att dom klickar på just dina annonser ökar, och du får betalt för varje klick.

AdSense
AdSense-statistik från tre av mina sajter.

När du är inloggad på AdSense kan du följa hur många besökare dina sajter har haft, hur många som klickat och vad du har för CTR. CTR betyder Click Through Rate och är en mätning av hur stor andel av dina besökare som faktiskt klickar på annonserna.

En sajt som behandlar breda ämnen har överlag lägre CTR eftersom annonserna inte är så nischade, en sajt som är mer specifik i vad den handlar om får ofta mer relevanta annonser vilket ger högre CTR. Man kan också prova att flytta runt annonsenheterna för att maximera sin CTR. Finns det kanske bättre ställen att placera annonsen för att få fler klick. Tänk på att man inte får lura besökarna att klicka på annonserna. Det skall vara tydligt att det är just annonser, men lek med placeringen för att maximera din CTR!