Starta en blogg

Om du redan har en blogg eller hemsida vet du säkert det mesta här, men kanske kan du få några vettiga tips ändå? Dessutom skadar det inte att ha flera sajter eller bloggar, dom kan hjälpa varandra med länk-kraft och skicka besökare mellan varandra.

Hostade bloggar

Det finns flera bloggverktyg man kan använda. Jag har sammanställt en lista på dom vanligaste som även är gratis. Här kan du enkelt registrera dig och komma igång med ditt bloggande.

Egen blogg

För den som vill ha total kontroll är det att föredra att man hostar sin egen blogg. Det finns flera olika system för att hantera bloggen, men jag kommer att koncentrera mig på det jag tycker är överlägset bäst. Det heter WordPress och är helt gratis att ladda hem. För att installera det behöver du ett webhotell, jag föredrar Binero, ett snällt webhotell där det är lätt att komma igång. Tänk på att beställa deras linux-paket om du bestämmer dig för Binero.

Installationen av WordPress kan göras mycket enkelt genom Bineros kontrollpanel, du behöver altså inte kunna någon html eller liknande.

Snyggt tema

För att din blogg skall bli mer personlig kan du ladda hem och installera ett tema. Det finns flera mycket snygga teman på Themeforest, dom kostar från $5 och uppåt. Det går även att hitta en hel del gratis wordpress-teman.

Plugins till WordPress

WordPress har stöd för så kallade Plugins, detta är små-program till din blogg som gör att den t.ex. blir bättre sökmotoroptimerad eller lättare att administrera.

Skriv om det som intresserar

Jag skall inte säga att ingen är intresserad av att se vad du har på dig varje dag, det har bloggar som Blondinbella, Kissie och dom andra modebloggarna redan motbevisat. Men vägen dit är lång. Hitta ett ämnde som du själv är intresserad av, det gör inget om det är ett smalt ämne. Det är ofta bättre att skriva om något nischat, eftersom det då är lättare att få fler som följer din blogg.

Glöm inte att pinga

Att pinga innebär att du skickar ett anrop till en bloggportal när du har skrivit ett nytt inlägg. I wordpress kan detta göras per automatik. Genom att pinga bloggportalerna kan besökare hitta dina blogginlägg. Om du använder WordPress hittar du ping-inställningarna under Inställningar -> Skriva.

Bland dom viktigaste servrarna att pinga är:

http://rpc.twingly.com
http://nyligen.se/ping
http://rpc.pingomatic.com